Η Θεωρία της Μεγάλης Έκρηξης (Big Bang)

Στην επιστήμη της κοσμολογίας, Μεγάλη έκρηξη (Big Bang) ονομάζεται η θεωρία σύμφωνα με την οποία το σύμπαν δημιουργήθηκε από μια υπερβολικά πυκνή και θερμή κατάσταση, πριν από περίπου 13,7 δισεκατομμύρια χρόνια.
Καθώς το σύμπαν διαστελλόταν, η θερμοκρασία της ακτινοβολίας ελαττωνόταν. Ένα εκατοστό του δευτερόλεπτου περίπου μετά την Μεγάλη Έκρηξη θερμοκρασία θα πρέπει να ήταν 100 δισεκατομμύρια βαθμοί. Το σύμπαν θα πρέπει να περιείχε κυρίως φωτόνια, ηλεκτρόνια, νετρίνα, τα αντισωματίδιά τους, καθώς και μερικά πρωτόνια και νετρόνια. Στα επόμενα 3 λεπτά η θερμοκρασία του σύμπαντος έπεφτε στους 1 δισεκατομμύριο βαθμούς και τότε τα πρωτόνια και τα νετρόνια άρχισαν να συνδυάζονται μεταξύ τους σχηματίζοντας πυρήνες ηλίου, υδρογόνου και άλλων ελαφρών στοιχείων.
Ύστερα από εκατοντάδες χρόνια, όταν η θερμοκρασία του σύμπαντος είχε πέσει σε μερικές χιλιάδες βαθμούς τα ηλεκτρόνια είχαν επιβραδυνθεί αρκετά ώστε να μπορούν να συλληφθούν από τους ελαφρούς πυρήνες και να σχηματίσουν άτομα. Μετά από δισεκατομμύρια χρόνια από την καύση του ηλίου στο εσωτερικό των άστρων σχηματίστηκαν και τα βαρύτερα στοιχεία, όπως ο άνθρακας και το οξυγόνο.