Βασική σελίδα Αρχή Πίσω Μπροστά 

Οι βασικές συνιστώσες

Στους επιταχυντές σωματιδίων του CERN, είναι απαραίτητες οι ίδιες βασικές συνιστώσες που χρειάζονται και σε μια τηλεόραση: κάτι να επιταχύνει τα σωματίδια, κάτι να καμπυλώνει την τροχιά τους, κάτι να τα εστιάζει, ένας κενός χώρος μέσα στον οποίο να μπορούν να ταξιδέψουν και κάτι να στεγάσει το σύνολο αυτών.
 

Η συνιστώσα που επιταχύνει: η κοιλότητα

η κοιλότητα που επιταχύνει Φορτισμένα σωματίδια αποκτούν την ενέργεια που χρειάζονται για να επιτύχουν μια ταχύτητα κοντά σε εκείνη του φωτός μέσω περίπλοκων κοιλοτήτων που τα επιταχύνουν, όπως αυτή στη φωτογραφία. Αυτές οι κοιλότητες αποθηκεύουν ηλεκτρική ενέργεια και μεταφέρουν ένα μικρό ποσό αυτής της ενέργειας στα σωματίδια κάθε φορά που διέρχονται. Οι κοιλότητες λειτουργούν ως ένα μικρό τμήμα γραμμικού επιταχυντή.

Η συνιστώσα που καμπυλώνει: ο διπολικός μαγνήτης

Μαγνήτες που καλούνται δίπολα χρησιμοποιούνται για τη συγκράτηση των σωματιδίων σε κυκλική κίνηση. Κάθε φορά που μεταφέρεται περισσότερη ενέργεια στα σωματίδια, το μαγνητικό δίπολο πρέπει να αυξηθεί ώστε να αποφευχθεί η σύγκρουσή τους πάνω στο δακτύλιο. απεικόνιση ενός διπολικού μαγνήτη του LEP

Οι συνιστώσες που εστιάζουν: ο τετραπολικός και ο εξαπολικός μαγνήτης.

 
ο τετραπολικός μαγνήτης ο εξαπολικός μαγνήτης
Αλλοι μαγνήτες, οι οποίοι καλούνται τετράπολα και εξάπολα, χρησιμοποιούνται για να τη συγκράτηση των σωματιδίων σε δέσμη. Λειτουργούν, σε μεγάλο βαθμό, κατά τον ίδιο τρόπο με τους φακούς στην περίπτωση του φωτός.

Η τροχιά: ο θάλαμος κενού

Στους επιταχυντές σωματιδίων, προκειμένου να εξασφαλισθεί ότι τα σωματίδια δεν θα χαθούν συγκρουόμενα με τα μόρια του αέρα, ταξιδεύουν μέσα σε ένα σωλήνα από τον οποίο έχει αφαιρεθεί όλος ο αέρας. Αντλίες κενού γύρω από το δακτύλιο εξασφαλίζουν ότι στο εσωτερικό του σωλήνα της δέσμης υπάρχει ακόμη λιγότερη ύλη από αυτή στο εξωτερικό του. σωλήνας δέσμης

Βασική σελίδα Αρχή Πίσω Μπροστά 
© Copyright CERN