Συστολή του χώρου
Θα δούμε τώρα αν οι παρατηρητές αντιλαμβάνονται διαφορετικά και την μεταβολή του χώρου.
Για να κατανοήσουμε αυτό το φαινόμενο θα χρησιμοποιήσουμε ένα παράδειγμα. Έστω ένα μπλε και ένα κόκκινο αυτοκίνητο όπως φαίνεται παρακάτω.
Ο οδηγός του μπλε αυτοκινήτου θεωρούμε ότι μέτρησε το μήκος του αυτοκίνητού του και το βρήκε ίσο με L'. Βλέπει τον οδηγό του κόκκινου αυτοκινήτου να κινείται προς αυτόν με ταχύτητα αντίθετη, δηλαδή –uμπλε . Ακόμα, διαπιστώνει ότι μεσολαβεί χρόνος Τ' για να διασχίσει το κόκκινο αυτοκίνητο το μπλε αυτοκίνητο όπως το μετράει ο οδηγός του μπλε αυτοκινήτου. Έτσι λοιπόν υπολογίζει : L'= uμπλε · Τ' .
Από την άλλη ο οδηγός του κόκκινου αυτοκινήτου βλέπει το μπλε αυτοκίνητο να κινείται προς αυτόν και μετράει το χρόνο Τ που μεσολαβεί ώστε να περάσει το μπλε αυτοκίνητο από το μπροστινό μέρος του αυτοκίνητού του, δηλαδή του κόκκινου. Στη συνέχεια, υπολογίζει και το μήκος του μπλε αυτοκινήτου : L = uμπλε · Τ .
Από τις δύο παραπάνω σχέσεις προκύπτει ότι : L/L' = T/T'.
Σύμφωνα με τη σχέση που υπολογίσαμε στη διαστολή του χρόνου για τους χρόνους Τ και Τ' ισχύει : Τ = Τ' · γ ,
Όπου .
Θα έχουμε τελικά: .
Στο σύστημα αναφοράς του κινούμενου οδηγού (κόκκινο αυτοκίνητο) το μπλε αυτοκίνητο έχει μήκος L' ,ενώ στο αδρανειακό σύστημα αναφοράς του κόκκινου οδηγού το μπλε αυτοκίνητο έχει μήκος L ,το οποίο είναι πολύ μικρότερο από το L' εφόσον η ταχύτητα uμπλε προσεγγίζει την ταχύτητα του φωτός. Παρατηρούμε λοιπόν ότι έχουμε μια συστολή του μήκους.