Βασική σελίδα Αρχή 
Πως λειτουργούν οι επιταχυντές Οι επιταχυντές του CERN Εφαρμογές

Επιταχυντές - Εισαγωγή

Οι φυσικοί μπορούν να προσδιορίσουν τις δυνάμεις που ασκούνται μεταξύ των σωματιδίων, αν αυτά επιταχυνθούν σε πολύ υψηλές ενέργειες και αναγκασθούν να συγκρουσθούν είτε με στόχο είτε μεταξύ τους. Οι επιταχυντές του CERN συγκαταλέγονται στα μεγαλύτερα και πιο περίπλοκα επιστημονικά όργανα του κόσμου. Είναι κατασκευασμένοι με την πιο εξελιγμένη τεχνολογία και ανήκουν στα καλύτερα μνημεία της επιστήμης του 20ου αιώνα.

Οι επιταχυντές κατατάσσονται σε γραμμικούς και κυκλικούς, και το CERN διαθέτει και τα δύο είδη. Οι επιταχυντές χρησιμοποιούν ισχυρά ηλεκτρικά πεδία για τη μεταφορά ενέργειας στις δέσμες των σωματιδίων. Χρησιμοποιούνται επίσης και μαγνητικά πεδία για την εστίαση της δέσμης και, στις κυκλικές μηχανές, για την καμπύλωση της δέσμης μέσα στο δακτύλιο. Οι γραμμικές μηχανές παρέχουν στη δέσμη ενέργεια σε όλο το μήκος του επιταχυντή. Οσο μεγαλύτερο μήκος έχει η μηχανή τόσο υψηλότερη είναι η τελική ενέργεια.
 
Αεροφωτογραφία του LEP Στις κυκλικές μηχανές τα σωματίδια κινούνται κυκλικά συγκεντρώνοντας ενέργεια σε κάθε περιστροφή. Ομως όσο γρηγορότερα κινούνται τα σωματίδια τόσο πιο πολύ προσπαθούν να "ξεφύγουν" από το δακτύλιο, όπως ακριβώς τα αυτοκίνητα που κινούνται σε μια κλειστή στροφή. Ο μεγαλύτερος επιταχυντής του CERN, ο επιταχυντής συγκρουόμενων δεσμών ηλεκτρονίων-ποζιτρονίων LEP, έχει περίμετρο 27 χιλιόμετρα και διατηρεί τις στροφές όσο το δυνατόν πιο ομαλές.
Το CERN, με το μεγαλύτερο διαπλεκόμενο σύστημα επιταχυντών στον κόσμο, είναι αξεπέραστο στην παροχή δεσμών σωματιδίων υψηλής ενέργειας, για τα πειράματα των φυσικών. Οι επιταχυντές του CERN χρησιμοποιούν όλα τα είδη σωματιδίων για όλα τα είδη πειραμάτων.
 

Πώς λειτουργούν οι επιταχυντές Οι επιταχυντές του CERN Εφαρμογές

Βασική σελίδα Αρχή 
© Copyright CERN