IPPOG
International
Particle
Physics
Outreach
Group

ΕΛΛΗΝΙΚΗ
ΟΜΑΔΑ
ΕΚΛΑΪΚΕΥΣΗΣ



IPPOG Masterclasses
21th International Particle Physics Masterclasses 2025
www.physicsmasterclasses.org

Προχωρημένα μαθήματα Φυσικής Σωματιδίων
(για μαθητές Λυκείου)
24 Φεβρουαρίου - 11 Απριλίου 2025


Οι εκδηλώσεις στο ΕΜΠ: για μαθητές/τριες,
                                         για καθηγητές/τριες

Πώς θα έρθετε στην Πολυτεχνειούπολη

Στην Πολυτεχνειούπολη Ζωγράφου μπορείτε να φτάσετε με το λεωφορείο 140 Πολύγωνο-Γλυφάδα, που έχει στάση απέναντι (διασχίζοντας τη Λεωφ. ΚΑΤΕΧΑΚΗ) από τη στάση του MΕΤRO ΚΑΤΕΧΑΚΗ. Το λεωφορείο αυτό (μετά από διαδρομή περίπου 5 λεπτών) κάνει στάση μπροστά από την ΠΥΛΗ ΚΟΚΚΙΝΟΠΟΥΛΟΥ (βλ. χάρτη) της Πολυτεχνειούπολης. Επίσης, το λεωφορείο 242 κάνει κυκλική διαδρομή MΕΤRO ΚΑΤΕΧΑΚΗ (στην ίδια ίδια στάση με το 140) - Πολυτεχνειούπολη, καλύπτοντας και το εσωτερικό της Πολυτεχνειούπολης. Αν έρχεστε με αυτοκίνητο, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε είτε την ΠΥΛΗ ΚΟΚΚΙΝΟΠΟΥΛΟΥ ή την ΠΥΛΗ ΚΑΤΕΧΑΚΗ-ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΥ (μόνο στην άνοδο της Λεωφ. ΚΑΤΕΧΑΚΗ). Δείτε τον ηλεκτρονικό χάρτη της Πολυτεχνειούπολης και τη συγκοινωνία στη σελίδα του ΕΜΠ.


ΤΕΤΑΡΤΗ 2 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2025 (μαθητές/τριες)

Η εκδήλωση ξεκινά στος 09:00 με εισαγωγικές διαλέξεις που κρατούν ως την μεσημεριανή διακοπή (με τα αναγκαία διαλείμματα βέβαια!). Στη συνέχεια, οι μαθήτριες/τές θα ξεκινήσουν την ερευνητική εργασία τους με χρήση ηλεκτρονικών υπολογιστών.

Το πρόγραμμα της ημερίδας

Ολη η εκδήλωση θα γίνει στο Διατμηματικό PCLab που βρίσκεται στο Κτήριο του Κεντρικού Υπολογιστή (βλ. χάρτη).

Το πρόγραμμα της ημερίδας είναι το ακόλουθο:
08:45-09:00 Προσέλευση - Εγγραφή
09:00-09:45 Εισαγωγή στην Θεωρία των Στοιχειωδών Σωματιδίων (Ν. Τράκας, Ομότ. Καθ. ΕΜΠ)
09:45-10:45 Εισαγωγή στους Επιταχυντές και Ανιχνευτές (Γ. Τσιπολίτης, Καθ. ΕΜΠ)

10:45-11:15 Διάλειμμα

11:15-12:00 Εισαγωγή στην Κοσμολογία (Ε. Πλειώνης, Διευθυντής Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών)
12:00-12:30 Τα σωματίδια Ζ και Η και οι διασπάσεις τους (Ν. Τράκας, Ομότ. Καθ. ΕΜΠ)
12:30-13:00 Το λογισμικό HYPATIA (Ν. Τράκας, Ομότ. Καθ. ΕΜΠ)

13:00-14:30 Μεσημεριανό διάλειμμα. Γεύμα στο εστιατόριο του ΕΜΠ

14:30-15:00 HYPATIA (συνέχεια)
15:00-16:30 Ερευνητική εργασία, συλλογή αποτελεσμάτων
16:30-17:00 Συζήτηση των αποτελεσμάτων
17:00-18:00 Διαδικτυακή συζήτηση με ερευνητές του CERN. Quiz
18:00            Λήξη της ημερίδας

Η ερευνητική εργασία των μαθητριών/ών αφορούσε στην αναγνώριση γεγονότων της μορφής Z→ e+e- ή Z→ μ+μ- για την παρατήρηση του σωματιδίου Ζ, και H→l+l-l+l- (όπου l=e ή μ) και H→2γ για την παρατήρηση του σωματιδίου Higgs.
Το δείγμα ήταν 3000 γεγονότα, από τις συγκρούσεις πρωτονίου-πρωτονίου που πραγματοποιήθηκαν στον Μεγάλο Αδρονικό Επιταχυντή LHC, όπως καταγράφηκαν στον ανιχνευτή ATLAS. Η αναγνώριση των γεγονότων έγινε με χρήση του λογισμικού HYPATIA το οποίο, με την προυπόθεση οτι τα e+e-, μ+μ-, l+l-l+l- και γγ προέρχονται από την διάσπαση ενός σωματιδίου, υπολογίζει την (αναλλοίωτη) μάζα του διασπώμενου σωματιδίου. Κάθε ζευγάρι μαθητριών/τών ανέλυσε 50 γεγονότα.
Tα αποτελέσματα της ερευνητικής εργασίας της ημερίδας των μαθητριών/τών παρουσιάζονται στα παρακάτω διαγράμματα. Κάντε κλικ στα διαγράμματα για μεγέθυνση και σχολιασμό.

Φωτογραφίες από την εκδήλωση (κάντε κλικ στις φωτογραφίες για μεγέθυνση)

Ευχαριστούμε τον Βαγγέλη Δήμο, υπεύθυνο του Διατμηματικού PCLab, για την βοήθειά του στην προετοιμασία των ηλεκτρονικών υπολογιστών και για την συνεχή υποστήριξη κατά την διάρκεια της όλης ημερίδας.
Ευχαριστούμε επίσης τους μεταπτυχιακούς φοιτητές Βασίλη Μουζάκη, Στέλιο Παρτσινεβέλο και Νίκο Χατζηφώτη και τους προπυχιακούς φοιτητές Στέφανο Ηλιάδη, Άγγελο Καστρινέλλη και Θανάση Κουτσοστάθη για την επίβλεψη των μαθητριών/τών κατά την διάρκεια της ερευνητικής εργασίας τους.
Τέλος ευχαριστούμε τον Αντρέα Δαζέα και τον Γιάννη Θεοδώνη για την συνολική βοήθειά τους στην επιτυχία της εκδήλωσης.


ΣΑΒΒΑΤΟ 15 ΜΑΡΤΙΟΥ 2025 (καθηγητές/τριες)

Οι πρωινές διαλέξεις θα γίνουν στην Αίθουσα 027, στο ισόγειο του κτηρίου Φυσικής. Μετά το μεσημεριανό διάλειμμα, η ημερίδα θα συνεχιστεί στην αίθουσα υπολογιστών της Σχολής ΕΜΦΕ, Γενικές Έδρες, Κτήριο Β, 1ος όροφος. (βλ. χάρτη)

Το πρόγραμμα της ημερίδας για τους καθηγητές/τριες είναι το ακόλουθο:
08:30-09:00 Προσέλευση - Εγγραφή στο ισόγειο του Κτηρίου Φυσικής
09:00-09:45 Εισαγωγή στην Θεωρία των Στοιχειωδών Σωματιδίων (Ν. Τράκας, Ομότ. Καθ. ΕΜΠ)
09:45-11:00 Εισαγωγή στους Επιταχυντές και Ανιχνευτές (Ι. Κοψαλής, Επικ. Καθ. ΕΜΠ)

11:00-11:30 Διάλειμμα

11:30-12:30 Τα σωματίδια Ζ και Η και οι διασπάσεις τους (Ν. Τράκας, Ομότ. Καθ. ΕΜΠ)
12:30-13:00 Το λογισμικό HYPATIA (Ν. Τράκας, Ομότ. Καθ. ΕΜΠ)

13:00-14:00 Μεσημεριανό διάλειμμα. Γεύμα στο εστιατόριο του ΕΜΠ

14:00-14:30 Το λογισμικό HYPATIA (συνέχεια)
14:30-15:30 Ερευνητική εργασία
15:30-16:00 Συλλογή αποτελεσμάτων, συζήτηση
16:00            Λήξη της ημερίδας

Επιστροφή στη βασική σελίδα MASTERCLASSES 2025
Επιστροφή στις εκδηλώσεις της Αθήνας



Η αφίσα της εκδήλωσης:
Κάντε κλικ στην εικόνα για μέγεθος Α4,
φορμά JPG (3,5 ΜB)