EPPOG European Particle Physics Outreach Group |
ΕΛΛΗΝΙΚΗ |
4th International Particle Physics Masterclasses 2008
Προχωρημένα μαθήματα Φυσικής Σωματιδίων
(για μαθητές Λυκείου)
28 Φεβρουαρίου - 14 Μαρτίου 2008
Για τετάρτη φορά, η Ευρωπαϊκή Ομάδα Εκλαΐκευσης Φυσικής Σωματιδίων (European Particle Physics Outreach Group, EPPOG) διοργανώνει από 28 Φεβρουαρίου έως 14 Μαρτίου 2008 τις ημερίδες που απευθύνονται (κυρίως) σε μαθητές Λυκείου με τον διεθνή τίτλο "Hands on Particle Physics - International Masterclasses". Για τις δεκαπέντε αυτές ημέρες, κάθε μέρα ως και επτά (από τα συνολικά 70) Πανεπιστήμια/ Ερευνητικά κέντρα θα αναπτύξουν σε μαθητές Λυκείου τις σύγχρονες απόψεις και τα μεγαλειώδη πειράματα που οδηγούν στην κατανόηση της δομής της ύλης από θεωρητική και πειραματική σκοπιά. Η ημερίδα ολοκληρώνεται με ερευνητική εργασία των μαθητών πάνω σε πραγματικά πειραματικά γεγονότα καθώς και με ζωντανή σύνδεση, μέσω διαδικτύου, όπου οι μαθητές ανταλλάσσουν σκέψεις από την ερευνητική δουλειά και απόψεις για την όλη οργάνωση. Ερευνητές από το Ευρωπαϊκό Εργαστήριο Φυσικής Σωματιδίων CERN συντονίζουν τη συζήτηση και συλλέγουν, κάθε ημέρα, τα αποτελέσματα της έρευνας από όλες τις ομάδες.
Το Σάββατο 1 και η Δευτέρα 2 Μαρτίου είναι αφιερωμένες σε Καθηγητές Μέσης Εκπαίδευσης, όπου θα ακολουθήσουν το ίδιο πρόγραμμα. Για την Ελλάδα τμήμα Καθηγητών διοργανώνει το ΕΜΠ.
H χρονιά αυτή είναι ίσως ιδιαίτερη μιας και το καλοκαίρι του χρόνου αυτού μπαίνει σε λειτουργία στο CERN ο Μεγάλος Επιταχυντής Συγκρουομένων Δεσμών Αδρονίων LHC (Large Hadron Collider), οι δύο ανιχνευτές ATLAS και CMS είναι έτοιμοι να ανοίξουν νέους ερευνητικούς ορίζοντες ενώ το σύνολο των επιστημόνων αισιοδοξεί ότι θα απαντηθούν σοβαρά ερωτήματα που σχετίζονται με την έσχατη δομή της ύλης (π.χ. σωματίδιο higgs, υπερσυμμετρία κ.λπ.)
H Ελληνική Ομάδα Εκλαΐκευσης, σε συνεργασία με το Εργαστηριακό Κέντρο Φυσικών Επιστημών - ΕΚΦΕ Αιγάλεω, συντονίζει και το 2008 το Ελληνικό τμήμα αυτής της οργάνωσης. Και εφέτος συμμετέχουν τα Πανεπιστήμια Αθηνών, Θεσσαλονίκης και Κρήτης, το ΕΜΠ και το Ερευνητικό Κέντρο Φυσικών Επιστημών "Δημόκριτος".
Το Ελληνικό πρόγραμμα (με ενδεικτικό, κατ' αρχάς, αριθμό μαθητών/καθηγητών ανά ίδρυμα):
Πέμπτη 28 Φεβρουαρίου, Παν. Θεσσαλονίκης (90 μαθητές)
Σάββατο 1 Μαρτίου, ΕΜΠ (25 καθηγητές)
Τρίτη 4 Μαρτίου, Δημόκριτος (40 μαθητές) και ΕΜΠ (120 μαθητές)
Σάββατο 8 Μαρτίου, Παν. Κρήτης (50 μαθητές)
Τετάρτη 12 Μαρτίου, Παν. Αθήνας (60 μαθητές)
(το πλήρες Ευρωπαϊκό πρόγραμμα σε αρχείο pdf)
ΠΟΙΟΙ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΣΥΜΜΕΤΑΣΧΟΥΝ
Οι μαθητές πρέπει να είναι στην Γ΄ή Β' Λυκείου, Θετικής ή Τεχνολογικής Κατεύθυνσης, να έχουν
απλές βασικές γνώσεις χειρισμού ηλεκτρονικού υπολογιστή και Αγγλικών (επιπέδου Lower). Οι καθηγητές θα πρέπει να είναι κλάδου ΠΕ4.
ΠΩΣ ΘΑ ΔΗΛΩΣΩ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ
Για την περιοχή της Αθήνας (Παν. Αθηνών, Δημόκριτος και ΕΜΠ) κάντε κλικ εδώ.
Για το Παν. Θεσσαλονίκης επικοινωνήστε με την υπεύθυνη: Χαρά Πετρίδου (Aναπλ. Καθηγήτρια), petridou[at]physics.auth.gr και chariclia.petridou[at]cern.ch, τηλ.: 2310998077
Για το Παν. Κρήτης επικοινωνήστε με τον υπεύθυνο: Νίκος Τσάμης (Αναπλ. Καθηγητή),
tsamis[at]physics.uoc.gr, τηλ.: 2810394205