ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΜΑΔΑ |
INTERNATIONAL PARTICLE PHYSICS |
...πίσω στον κατάλογο των Δελτίων Τύπου
CERN: Δελτίο Τύπου
Γενεύη, 23 Ιουνίου 2014
Το CERN ανακοινώνει το πρόγραμμα επαναλειτουργίας του LHC
Γενεύη, 23 Ιουνίου 2014. Ο Μεγάλος Αδρονικός Επιταχυντής (Large Hadron Collider, LHC), ο μεγαλύτερος και ισχυρότερος επιταχυντής στον κόσμο, ξεκίνησε την προετοιμασία του για την δεύτερη τριετή περίοδο λειτουργίας του. Η ψύξη της τεράστιας κατασκευής έχει ήδη αρχίσει προετοιμάζοντας την ερευνητική του λειτουργία που προβλέπεται για τις αρχές του 2015, μετά από ένα (τεχνικής φύσης) σταμάτημα μεγάλης διάρκειας με σκοπό τον σχεδόν διπλασιασμό της ενέργειας λειτουργίας στην προσεχή δεύτερη φάση. Η τελευταία διεπαφή μεταξύ των μαγνητών του LHC έκλεισε στις 18/6/2014 και ένα τμήμα του (το 1/8 του συνολικού) έχει ήδη ψυχθεί στην θερμοκρασία λειτουργίας. Το σύστημα των επιταχυντών που παρέχει στον LHC τις δέσμες των σωματιδίων ξεκινά, με την πρώτη (μετά το 2012) δέσμη να κυκλοφορεί στο σύγχροτρο προτωνίων την προηγούμενη Τετάρτη.
"Ένας καινούργιος θόρυβος ακούγεται από το εργαστήριο με μια αληθινή χροιά προσδοκιών" αναφέρει ο Rolf Heuer , Γενικός Διευθυντής του CERN, μιλώντας σε μια συνέντευξη τύπου στο EuroScience Open Forum, ESOF, στην Κοπεγχάγη. "Πολύ δουλειά έχει πραγματοποιηθεί στον LHC τους τελευταίους 18 μήνες, και είναι ουσιαστικά μια νέα μηχανή, φτιαγμένη για να ανολιξει μονοπάτια για νέες ανακαλύψεις".
Του τελευταίους 16 μήνες, ο LHC υπεβλήθη σε ένα μεγάλης κλίμακας πρόγραμμα συντήρησης και αναβάθμισης, ταυτόχρονα με το υπόλοιπο σύστημα επιταχυντών του CERN, μερικοί από τους οποίους λειτουργούν από το 1959. Περίπου 10 000 διεπαφές μεταξύ των υπαραγώγιμων μαγνητών ελέγχθηκαν με σκοπό την προετοιμασία του LHC για λειτουργία στην προβλεπόμενη ενέργεια.
"Η μηχανή επανέρχεται μετά από έναν μακρύ ύπνο και μια σημαντική χειρουργική επέμβαση", λέει ο Frederik Bordy, Διευθυντής του Τομέα Επιταχυντών και Τεχνολογίας του CERN. "Τώρα θα την ξυπνήσουμε πολύ προσεκτικά και θα πραγματοποιήσουμε πολλούς ελέγχους πριν προχωρήσουμε στην σύγκρουση των δεσμών στις αρχές του επόμενου χρόνου. Ο αντικειμενικός σκοπός για το 2015 είναι να εκτελέσουμε το ερευνητικό πρόγραμμα στα 13 TeV".
Τα πειράματα του LHC βρήκαν επίσης την ευκαιρία να αναβαθμίσουν τις ανιχνευτικές διατάξεις τους κατά τη διάρκεια του κλεισίματος του επιταχυντή. "Η ανακάλυψη του σωματιδίου Χιγκς (Higgs) ήταν μόνο η αρχή του ταξιδιού για τον LHC", αναφέρει η Fabiola Gianotti, υψηλόβαθμος επιστήμονας στο CERN, στην ίδια συνέντευξη τύπου. "Η αύξηση της ενέργειας ανοίγει παράθυρο σ' ένα ευρύ πεδίο πιθανών ανακαλύψεων".
Το σωματίδιο Χιγκς, το οποίο πρωτοαναφέρθηκε το 1964 σε μια επιστημονική δημοσίευση του Peter Higgs, σχετίζεται άμεσα με τον μηχανισμό που προτάθηκε την ίδια χρονιά από τον Higgs και ανεξάρτητα από τους Robert Brout και Francois Englert και ο οποίος μηχανισμός θεωρείται υπεύθυνος για την περιγραφή της μάζας των στοιχειωδών σωματιδίων. Κατά την διάρκεια των τριών πρώτων χρόνων ο LHC λειτούργησε σε ενέργεια σύγκρουσης 7-8 TeV, προσφέροντας συγκρούσεις σωματιδίων στα τέσσερα κύρια πειράματα: ATLAS, CMS, ALICE και LHCb. Με την παροχή, κατά την διάρκεια της πρώτης περιόδου, μεγάλου πλήθους δεδομένων από τον LHC, τα πειράματα ATLAS και CMS ανακοίνωσαν, στις 4 Ιουλίου του 2012, την ανακάλυψη του πολυαναμενόμενου σωματιδίου Χιγκς, ανοίγοντας το δρόμο για την βράβευση των θεωρητικών φυσικών Francois Englert και Peter Higgs με το βραβείο Νομπέλ Φυσικής το 2013.
Με την παροχή συγκρούσεων σε ενέργειες πρωτόγνωρες για επιταχυντή, ο LHC ανοίγει ένα καινούργιο παράθυρο σε ανακαλύψεις, επιτρέποντας λεπτομερέστερη μελέτη του σωματιδίου Χιγκς καθώς και προσέγγιση αναπάντητων αινιγμάτων όπως αυτό της σκοτεινής ύλης. Η συνηθισμένη ύλη η οποία συνθέτει εμ΄;ς, και ό,τι παρατηρούμε στο σύμπαν, δεν είναι παρά μόνο το 5% της ύλης του σύμπαντος. Το υπόλοιπο αποτελεί την σκοτεινή ύλη και σκοτεινή ενέγεια, οπότε, και το διακύβευμα για την δεύτερη φάση του LHC είναι πράγματι μεγάλο.
Το χρονοδιάγραμμα για το σύμπλεγμα των επιταχυντών
2 Ιουνίου 2014: επανέναρξη του Booster (αρχικός επιταχυντής)
18 Ιουνίου 2014: επανέναρξη του Συγχρότρου Πρωτονίων (Proton Synchrotron, PS)
Αρχές Ιουλίου: έλεγχοι ισχύος για το Υπερ-Σύγχροτρο Πρωτονίων (Super Proton Synchrotron, SPS)
Μέσα Ιουλίου: Επανεκκίνηση του εευνητικού προγράμματος για το σύστημα Isolde και το PS
Μέσα Αυγούστου: Επανεκκίνηση του ερευνητικού προγράμματος αντιύλης στον Επιβραδυντή Αντιπρωτονίων (Antiproton Decelerator,AD)
Μέσα Οκτωβρίου: Επανεκκίνηση του ερευνητικού προγράμματος στο SPS
Αρχές του 2015: Δέσμη στον LHC
Άνοιξη 2015: Επανεκκίνηση του ερευνητικού προγράμματος στα πειράματα του LHC
Δείτε το Δελτίο τύπου
Μετάφραση: Ν. Τράκας