ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΜΑΔΑ |
INTERNATIONAL PARTICLE PHYSICS |
...πίσω στον κατάλογο των Δελτίων Τύπου
CERN: Δελτίο Τύπου
Γενεύη, 19 Ιουνίου 2009
Προς την επανεκκίνηση του LHC
Γενεύη, 19 Ιουνίου 2009. Στην 151η συνεδρίαση του Συμβουλίου του CERN(1), ο Γενικός Διευθυντής Rolf Heuer επιβεβαίωσε ότι ο Μεγάλος Επιταχυντής Συγκρουόμενων Δεσμών Αδρονίων (Large Hadron Collider, LHC) θα επανεκκινήσει αυτό το φθινόπωρο με μια μικρή καθυστέρηση 2-3 εβδομάδων από τον αρχικό προγραμματισμό. Μετά το συμβάν στις 19 Σεπτεμβρίου 2008, το οποίο οδήγησε στην διακοπή λειτουργίας του LHC, έχει αφιερωθεί πολύς χρόνος για την κατανόησή συμβάντος και για την αποφυγή παρομοίων στο μέλλον.
"Έχουν αναπτυχθεί πολλοί νέοι έλεγχοι", αναφέρει ο Steve Myers, Διευθυντής Επιταχυντών και Τεχνολογίας του CERN. "Αυτό μας έχει δώσει πολλές πληροφορίες για τις ηλεκτρικές συγκολλήσεις του LHC και αυτοπεποίθηση ότι μπορούμε να λειτουργήσουμε αυτή τη χρονιά".
Η αιτία του συμβάντος τον Σεπτέμβριο ήταν μια ελαττωματική συγκόλληση σε ένα υψηλής έντασης υπεραγώγιμο καλώδιο που συνέδεε δύο μαγνήτες στον τομέα 3-4 του LHC. Νέες, μη επεμβατικές, τεχνικές έχουν αναπτυχθεί για τον έλεγχο των περίπου 10 000 συγκολλήσεων που έχει ο δακτύλιος του επιταχυντή, οι οποίες επιτρέπουν την διάγνωση κατά πόσο είναι ασφαλείς ή πρέπει να επιδιορθωθούν. Στο πλαίσιο αυτής της διαδικασίας, ακόμα ένας τομέας του LHC, ο 4-5, αποψύχεται ώστε να αυξηθεί η αυτοπεποίθηση ότι οι συγκολλήσεις είναι υπό πλήρη έλεγχο.
Ο τομέας 4-5 μετρήθηκε σε θερμοκρασία 80 Κ, αναδεικνύοντας τουλάχιστον μία ύποπτη συγκόλληση. Αποψύχοντας τον τομέα, μπορεί να ελεγχθεί η ακρίβεια αυτής της μέτρησης σε θερμοκρασία δωματίου και επομένως και η ακρίβεια της μέτρησης στους 80 Κ. Οι ελαττωματικές συγκολλήσεις του τομέα αυτού θα επιδιορθωθούν αλλά ακόμα πιο σημαντικό είναι ότι γίνεται πια δυνατόν ο έλεγχος των συγκολλήσεων στους υπόλοιπους τρεις τομείς να γίνει σ' αυτήν την θερμοκρασία, αποφεύγοντας την απόψυξή τους. Οι μετρήσεις σ' αυτούς τους τομείς θα καθορίσουν την ημερομηνία έναρξης του επιταχυντή σε ενέργειες της τάξης του 4-5 TeV, μιας και στα 4 TeV ο LHC μπορεί να λειτουργήσει χωρίς καμιά επιπλέον επισκευή ενώ στα 5 TeV είναι πιθανόν να απαιτούνται περαιτέρω εργασίες.
Σημείο-κλειδί στις μετατροπές που γίνονται στον LHC είναι το λεγόμενο σύστημα προστασίας απόσβεσης (quench protection system, QPS) το οποίο ενεργοποιεί την εκκένωση της αποθηκευμένης μαγνητικής ενέργειας γρήγορα και με ασφάλεια στην περίπτωση που ένα από τα υπεραγώγιμα τμήματα του LHC θερμαίνεται ελαφρά και παύει να βρίσκεται στην υπεραγώγιμη φάση. Μετά το συμβάν του Σεπτεμβρίου, σχεδιάστηκε μια ενισχυμένη μορφή του QPS που ήδη κατασκευάζεται. Το όλο σύστημα θα ελεγχθεί και θα βρίσκεται σε πλήρη λειτουργία στο τέλος του καλοκαιριού 2009. Αυτό το νέο σύστημα σκοπό έχει να προστατέψει τον επιταχυντή από συμβάντα ανάλογα του Σεπτεμβρίου.
Η εργασία για το νέο QPS είναι μόνο μια πλευρά των εργασιών που εκτελούν ομάδες του CERN στο τούνελ του LHC, συνεπικουρούμενες από επιστήμονες από άλλα ερευνητικά κέντρα ανά τον κόσμο. Νέες βαλβίδες διαφυγής τοποθετούνται, το σύστημα υψηλού κενού έχει βελτιωθεί και τα συστήματα στερέωσης των μαγνητών στο δάπεδο έχουν ενισχυθεί. Όλα αυτά βοηθούν στην προετοιμασία της μηχανής για μακρόχρονη και ασφαλή λειτουργία.
"Έχουμε δεχθεί βοήθεια από ερευνητικά κέντρα και ινστιτούτα σε πρωτοφανές επίπεδο τόσο σε προσωπικό που μας βοήθησε στις επισκευές και όσο και ανεκτίμητες συμβουλές από εξωτερικές επιτροπές που μελέτησα τα μέτρα που ελήφθησαν", είπε ο Καθηγητής Heuer. "Είναι ένδειξη της αυξανόμενης παγκόσμιας φύσης της Φυσικής Σωματιδίων και είμαστε πραγματικά ευγνώμονες για αυτήν την αλληλεγγύη".
Το CERN δημοσιεύει την πρόοδο στον LHC στο εσωτερικό φυλλάδιο του Οργανισμού (http://www.cern.ch/bulletin) καθώς και στο twiter (http://www.twitter.com/cern) και YouTube (http://www.youtube.com/cern).
Περισσότερες πληροφορίες από την 151η συνάντηση της Επιτροπής του CERN μπορείτε να βρείτε στην: http://www.cern.ch/council καθώς και στο μήνυμα του διευθυντή της Επιτροπής, Torsten Akesson, που δημοσιεύεται στο περιοδικό αυτής της εβδομάδας http://www.cern.ch/bulletin.
(1) Το CERN, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός για την Πυρηνική Έρευνα, είναι το μεγαλύτερο παγκοσμίως εργαστήριο φυσικής σωματιδίων και βρίσκεται στη Γενεύη. Σήμερα, τα Κράτη-Μέλη του είναι τα: Αυστρία, Βέλγιο, Βουλγαρία, Γαλλία, Γερμανία, Δανία, Ελβετία, Ελλάδα, Ηνωμένο Βασίλειο, Ισπανία, Ιταλία, Νορβηγία, Ολλανδία, Ουγγαρία, Πολωνία, Πορτογαλία, Σλοβακία, Τσεχία, Σουηδία, και Φιλανδία. Οι ΗΠΑ, Ινδία, Ισραήλ, Ιαπωνία, Ρωσία, Τουρκία, Ε.Ε. και UNESCO έχουν θέση παρατηρητή.
Δείτε το Δελτίο τύπου
Μετάφραση: Ν. Τράκας