ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΜΑΔΑ |
INTERNATIONAL PARTICLE PHYSICS |
...πίσω στον κατάλογο των Δελτίων Τύπου
CERN: Δελτίο Τύπου
Γενεύη, 6 Αυγούστου 2009
Ο LHC ξεκινά τη λειτουργία του στα 3,5 TeV για το 2009-2010
Γενεύη, 6 Αυγούστου 2009. Ο Μεγάλος Επιταχυντής Συγκρουόμενων Δεσμών Αδρονίων (Large Hadron Collider, LHC) στο CERN(1) θα ξεκινήσει τη λειτουργία του τον Νοέμβριο αυτού του χρόνου με ενέργεια 3,5 TeV ανά δέσμη. Η είδηση αυτή έρχεται μετά την λήξη των ελέγχων των ηλεκτρικών επαφών υψηλής έντασης την προηγούμενη εβδομάδα, οι οποίες έδειξαν ότι δεν απαιτούνται περαιτέρω επισκευές για μια ασφαλή λειτουργία.
"Επιλέξαμε την ενέργεια των 3,5 TeV για ξεκίνημα", ανέφερε ο Rolf Heuer, Γενικός Διευθυντής του CERN, "διότι επιτρέπει στους χειριστές του LHC να αποκτήσουν πείρα στην λειτουργία του, ταυτόχρονα όμως ανοίγοντας μια νέα περιοχή ανακαλύψεων για τα πειράματα".
Μετά το συμβάν στις 19 Σεπτεμβρίου 2009 που σταμάτησε την λειτουργία του LHC, οι έλεγχοι συγκεντρώθηκαν στια 10 000 υπεραγώγιμες ηλεκτρικές επαφές υψηλής έντασης ρεύματος, ακριβώς σαν αυτήν που οδήγησε στην αστοχία. Αυτές οι επαφές αποτελούνται από δύο τμήματα: τον ίδιο τον υπεραγωγό και ένα χάλκινο σταθεροποιητή ο οποίος άγει το ρεύμα στην περίπτωση που ο υπεραγωγός θερμαίνεται και σταματά να λειτουργεί σε υπεραγώγιμη κατάσταση. Κατά την κανονική λειτουργία σε υπεραγώγιμη κατάσταση, η αντίσταση στα άκρα αυτών των επαφών είναι αμελητέα, αλλά σε ορισμένες περιπτώσεις παρατηρήθηκαν ασυνήθιστα μεγάλες τιμές στους υπεραγωγούς. Αυτές οι επαφές επιδιορθώθηκαν. Παρ' όλα αυτά, υπάρχει ακόμα ένας αριθμός επαφών που παρουσιάζει αντίσταση μεγαλύτερη της αναμενόμενης στην περίπτωση που ο επιταχυντής λειτουργεί με την μέγιστη ισχύ.
Οι τελευταίοι έλεγχοι εστιάστηκαν στους χάλκινους σταθεροποιητές. Πολλές χάλκινες επαφές που παρουσίασαν μη αποδεκτή υψηλή αντίσταση έχουν ήδη επιδιορθωθεί και οι έλεγχοι στους δύο τελευταίους τομείς του επιταχυντή, που έληξαν την προηγούμενη εβδομάδα, δεν έδειξαν να υπάρχουν άλλα προβλήματα. Αυτό σημαίνει ότι δεν θα απαιτηθούν νέες επισκευές, αυτόν και τον επόμενο χρόνο, για ασφαλή λειτουργία.
"Ο LHC είναι τώρα μια μηχανή που καταλαβαίνουμε πολύ καλύτερα από ό,τι πριν ένα χρόνο", είπε ο Heuer. "Αναμένουμε με αυτοπεποίθηση και ενθουσιασμό μια επιτυχημένη λειτουργία του επιταχυντή τον χειμώνα και τον επόμενο χρόνο".
Η διαδικασία για το ξεκίνημα το 2009 είναι η τροφοδότηση των δεσμών στις δύο κατευθύνσεις, η λήψη μικρού αριθμού δεδομένων από συγκρούσεις στην χαμηλή ενέργεια τροφοδότησης και στην συνέχεια η αύξηση της ενέργειας των δεσμών. Τα πρώτα δεδομένα με υψηλή ενέργεια θα συλλεχθούν μόλις λίγες εβδομάδες μετά την πρώτη τροφοδότηση των δεσμών το 2009. Ο LHC θα λειτουργήσει σε ενέργεια 3,5 TeV ανά δέσμη έως ότου συλλεχθεί ένα ικανός αριθμός δεδομένων και οι χειριστές έχουν αποκτήσει πείρα στην λειτουργία του επιταχυντή. Με αυτήν την εμπειρία η ενέργεια θα αυξηθεί στα 5 TeV ανά δέσμη. Στα τέλη του 2010, ο LHC θα επιταχύνει, για πρώτη φορά, ιόντα μολύβδου. Στην συνέχεια, ο επιταχυντής θα κλείσει και θα ξεκινήσουν οι προετοιμασίες για την αύξηση της ενέργειας σε 7TeV ανά δέσμη.
(1) Το CERN, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός για την Πυρηνική Έρευνα, είναι το μεγαλύτερο παγκοσμίως εργαστήριο φυσικής σωματιδίων και βρίσκεται στη Γενεύη. Σήμερα, τα Κράτη-Μέλη του είναι τα: Αυστρία, Βέλγιο, Βουλγαρία, Γαλλία, Γερμανία, Δανία, Ελβετία, Ελλάδα, Ηνωμένο Βασίλειο, Ισπανία, Ιταλία, Νορβηγία, Ολλανδία, Ουγγαρία, Πολωνία, Πορτογαλία, Σλοβακία, Τσεχία, Σουηδία, και Φιλανδία. Οι ΗΠΑ, Ινδία, Ισραήλ, Ιαπωνία, Ρωσία, Τουρκία, Ε.Ε. και UNESCO έχουν θέση παρατηρητή.
Δείτε το Δελτίο τύπου
Μετάφραση: Ν. Τράκας