ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΜΑΔΑ |
INTERNATIONAL PARTICLE PHYSICS |
...πίσω στον κατάλογο των Δελτίων Τύπου
CERN: Δελτίο Τύπου
Γενεύη, 22 Ιουνίου 2012
Το CERN επικαιροποιεί την έρευνα για το σωματίδιο Higgs ως «εναρκτήριο λάκτισμα» για το Συνέδριο ICHEP
Γενεύη, 22 Ιουνίου 2012. Το CERN(1) διοργανώνει επιστημονικό σεμινάριο στις 4 Ιουλίου, 09:00 ώρα Κεντρικής Ευρώπης, για να παρουσιάσει την τελευταία ενημέρωση στην έρευνα για την ανακάλυψη του σωματιδίου Higgs. Στο σεμινάριο αυτό, το οποίο διοργανώνεται λίγο πριν την έναρξη του ετήσιου κεντρικού συνεδρίου σωματιδιακής φυσικής, ICHEP (που θα γίνει στην Μελβούρνη), τα πειράματα ATLAS και CMS θα παρουσιάσουν τα προκαταρκτικά αποτελέσματά τους από την ανάλυση των δεδομένων του 2012.
"Η συλλογή δεδομένων για το ICHEP ολοκληρώθηκε στις 18 Ιουνίου μετά από μια πολύ επιτυχή λειτουργία του LHC κατά το 2012", αναφέρει ο Steve Myers, Διευθυντής Επιταχυντών και Τεχνολογίας του CERN. "Ανυπομονώ πολύ να δω τι ακριβώς θα αποκαλύψουν τα δεδομένα ".
Ο επιταχυντής LHC είχε προγραμματιστεί να δώσει στα πειράματα το μέγιστο δυνατό ποσό δεδομένων πριν το ICHEP, και ο σκοπός αυτός φαίνεται να επιτεύχθηκε μιας και τα δεδομένα που συλλέχθηκαν από τον Απρίλιο έως τον Ιούνιο του 2012 είναι περισσότερα από τα αντίστοιχα για όλο το 2011. Επιπλέον, τα πειράματα έχουν βελτιώσει πολύ τις τεχνικές τους στην αναγνώριση γεγονότων, ανάμεσα στα εκατομμύρια γεγονότα που συμβαίνουν κάθε δευτερόλεπτο, που πιθανόν να προέρχονται από Higgs. Αυτό σημαίνει ότι η ευαισθησία των πειραμάτων σε νέα φαινόμενα έχει σαφώς αυξηθεί τα δύο τελευταία χρόνια. Η επεξεργασία όλων αυτών των γεγονότων γίνεται από το Παγκόσμιο Υπολογιστικό Πλέγμα του LHC (Worldwide LHC Computer Grid), το οποίο ξεπέρασε τις σχεδιαστικές προδιαγραφές του στη συλλογή και επεξεργασία αυτού του ανεπανάληπτου όγκου δεδομένων.
"Έχουμε σχεδόν διπλασιάσει τον όγκο των δεδομένων της προηγούμενης χρονιάς", αναφέρει ο Sergio Bertolucci, Διευθυντής Ερευνών και Υπολογιστικού Κέντρου του CERN, "όγκος αρκετός για να διευκρινιστεί κατά πόσο τα στοιχεία που βλέπαμε το 2011 παραμένουν ή εξαφανίστηκαν. Είναι πράγματι συναρπαστικοί καιροί".
Αν και όταν κάποιο νέο σωματίδιο ανακαλυφθεί, τα πειράματα ATLAS και CMS θα χρειαστούν χρόνο για να βεβαιωθούν αν πρόκειται για το πολυαναμενόμενο σωματίδιο Higgs, το τελευταίο ελλείπον συστατικού του λεγόμενου Καθιερωμένου Προτύπου των στοιχειωδών σωματιδίων ή κάποιο άλλο εξωτικό σωματίδιο που θα μπορούσε να ανοίξει τις πύλες σε νέα φυσική.
"Είναι σαν να αναγνωρίζεις κάποιο οικείο πρόσωπο από μακριά", λέει ο Rolf Heuer, Γενικός Διευθυντής του CERN, "μερικές φορές χρειάζεσαι μια κοντινότερη ματιά για να σιγουρευτείς αν είναι ο καλύτερός σου φίλος ή ο δίδυμος αδελφός του".
Το Καθιερωμένο Πρότυπο δίνει μια εκπληκτικά ακριβή εικόνα της ύλης από την οποία αποτελείται όλο το ορατό σύμπαν καθώς και των δυνάμεων που καθορίζουν την συμπεριφορά της, αλλά υπάρχουν πολύ σοβαροί λόγοι που υποδεικνύουν ότι δεν είναι αυτό το τέλος της ιστορίας. Για παράδειγμα, γνωρίζουμε ήδη από παρατηρήσεις ότι το ορατό σύμπαν αποτελεί μόνο το 4% του συνόλου του σύμπαντος.
Οι φυσικοί από όλο τον κόσμο θα συγκεντρωθούν στη Μελβούρνη για το συνέδριο ICHEP θα μπορέσουν να παρακολουθήσουν το σεμινάριο μέσω ζωντανής γραμμής επικοινωνίας. Θα ακολουθήσει με μια συνέντευξη τύπου στο CERN. Η παρακολούθηση μπορεί να γίνει μέσω webcast από τη διεύθυνση http://webcast.cern.ch, συνοδευμένη από εκλαϊκευμένη παρουσίαση από επιστήμονες μέσω blogs και chats από την ιστοσελίδα.
(1) Το CERN, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός για την Πυρηνική Έρευνα, είναι το μεγαλύτερο παγκοσμίως εργαστήριο φυσικής σωματιδίων και βρίσκεται στη Γενεύη. Σήμερα, τα Κράτη-Μέλη του είναι τα: Αυστρία, Βέλγιο, Βουλγαρία, Γαλλία, Γερμανία, Δανία, Ελβετία, Ελλάδα, Ηνωμένο Βασίλειο, Ισπανία, Ιταλία, Νορβηγία, Ολλανδία, Ουγγαρία, Πολωνία, Πορτογαλία, Σλοβακία, Τσεχία, Σουηδία, και Φιλανδία. Η Ρουμανία είναι υποψήφιο μέλος. Το Ισραήλ και η Σερβία είναι αντεπιστέλλοντα μέλη με την προοπτική να γίνουν Κράτος-Μέλος. Οι ΗΠΑ, Ινδία, Ιαπωνία, Ρωσία, Τουρκία, Ε.Ε. και UNESCO έχουν θέση παρατηρητή.
Δείτε το Δελτίο τύπου
Μετάφραση: Ν. Τράκας