ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΜΑΔΑ |
INTERNATIONAL PARTICLE PHYSICS |
...πίσω στον κατάλογο των Δελτίων Τύπου
CERN: Δελτίο Τύπου
Γενεύη, 24 Ιουνίου 2011
Το CERN προσβλέπει στα καλοκαιρινά συνέδρια και στα νέα μέλη
Γενεύη, 24 Ιουνίου 2011. Το Συμβούλιο του CERN(1), στην 159η συνεδρίασή του συνεχάρη το CERN για την άριστη λειτουργία του LHC ενώ ταυτόχρονα καλωσόρισε τις ειδήσεις για την επιβεβαίωση συμμετοχής στο CERN πέντε νέων μελών-κρατών
Ως τις 17 Ιουνίου, ο όγκος των δεδομένων που ο LHC προσέφερε στα πειράματα είναι (σε επιστημονική διάλεκτο) 1 femtobarn. Ο προγραμματισμός ήταν ο ίδιος όγκος δεδομένων να μαζευτεί σε όλο το 2011, ενώ 5 - 10 femtobarn προγραμματιζότανε για το 2011 και 2012 μαζί. Ο όγκος των 10 femtobarn είναι ικανός για την εξερεύνηση της νέας φυσικής που αναμένεται στον LHC στην ενέργεια των 3,5 TeV ανά δέσμη και, επομένως, για την επιβεβαίωση ή την απόρριψη της ύπαρξης του σωματιδίου Higgs.
"Πριν ένα χρόνο, η παροχή όγκου δεδομένων 1 femtobarn μέσα στο 2011 αποτελούσε έναν φιλόδοξο στόχο," αναφέρει ο Michel Spiro, Πρόεδρος του Συμβουλίου του CERN. "Τώρα ο επιταχυντής με λειτουργία 12 ωρών παρέχει όγκο δεδομένων όσο ολόκληρο το 2010. Είναι μεγάλο επίτευγμα η επιτάχυνση της λειτουργίας μιας τόσο πολύπλοκης κατασκευής".
Η σημασία αυτού του επιτεύγματος στο επιστημονικό πρόγραμμα του LHC είναι σημαντική. Παρ' όλο που ο όγκος των δεδομένων που συλλέχθηκε έως σήμερα δεν φαίνεται να είναι αρκετός για παρουσιάσεις στα καλοκαιρινά συνέδρια ξεκάθαρης αναγνώρισης φαινομένων νέα φυσικής, είναι αρκετός για να οδηγήσει σε αρχικές παρατηρήσεις φαινομένων υπερσυμμετρίας και μηχανισμού Higgs.
"Σίγουρα πλησιάζουμε την νέα φυσική στον LHC", αναφέρει ο Rolf Heuer, γενικός Διευθυντής του CERN, "και ανεξάρτητα να αυτή είναι η υπερσυμμετρία, το Higgs ή τίποτα από αυτά, η κατανόησή μας για το Σύμπαν ετοιμάζεται να αλλάξει".
Μια επιπλέον σοβαρή εξέλιξη είναι η ενημέρωση του Συμβουλίου από τον Γενικό Διευθυντή ότι και οι πέντε χώρες (Ισραήλ, Κύπρος, Σερβία, Σλοβενία και Τουρκία) που έχουν ήδη υποβάλλει αίτηση, επιβεβαίωσαν επίσημα την επιθυμία τους να γίνουν κράτη-μέλη του CERN, ανοίγοντας τον δρόμο για συμμετοχή και άλλων κρατών στον Οργανισμό.
(1) Το CERN, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός για την Πυρηνική Έρευνα, είναι το μεγαλύτερο παγκοσμίως εργαστήριο φυσικής σωματιδίων και βρίσκεται στη Γενεύη. Σήμερα, τα Κράτη-Μέλη του είναι τα: Αυστρία, Βέλγιο, Βουλγαρία, Γαλλία, Γερμανία, Δανία, Ελβετία, Ελλάδα, Ηνωμένο Βασίλειο, Ισπανία, Ιταλία, Νορβηγία, Ολλανδία, Ουγγαρία, Πολωνία, Πορτογαλία, Σλοβακία, Τσεχία, Σουηδία, και Φιλανδία. Οι ΗΠΑ, Ινδία, Ισραήλ, Ιαπωνία, Ρωσία, Τουρκία, Ε.Ε. και UNESCO έχουν θέση παρατηρητή.
Στην φωτογραφία, αριστερά η φωτεινότητα στον ανιχνευτή ATLAS και δεξιά η συνολική φωτεινότητα του ανιχνευτή CMS στις 20 Ιουνίου 2011. Η φωτεινότητα μετράει τον αριθμό των συγκρούσεων που συμβαίνουν σε έναν επιταχυντή: όση μεγαλύτερη φωτεινότητα, τόσο πιο πολλές συγκρούσεις λαμβάνουν χώρα.
Δείτε το Δελτίο τύπου
Μετάφραση: Ν. Τράκας