ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΜΑΔΑ |
INTERNATIONAL PARTICLE PHYSICS |
...πίσω στον κατάλογο των Δελτίων Τύπου
CERN: Δελτίο Τύπου
Γενεύη, 23 Σεπτεμβρίου 2008
Προγραμματισμός της επαναλειτουργίας του LHC το 2009
Γενεύη, 23 Σεπτεμβρίου 2008. Έρευνες στο CERN(1), μετά τη σοβαρή διαρροή ηλίου στο τούνελ του τμήματος 3-4 του Μεγάλου Επιταχυντή Συγκρουόμενων Δεσμών Αδρονίων LHC, έδειξαν ότι η πιθανότερη αιτία του συμβάντος ήταν μια ελαττωματική ηλεκτρική επαφή μεταξύ δύο μαγνητών του επιταχυντή. Παρ' όλα αυτά, η πλήρης κατανόηση του συμβάντος απαιτεί την επαναφορά σε θερμοκρασία περιβάλλοντος του τμήματος 3-4 και τ άνοιγμα των μαγνητών. Αυτό θα απαιτήσει τρεις έως τέσσερις εβδομάδες. Πλήρεις λεπτομέρειες αυτών των ερευνών θα δοθούν μόλις γίνουν γνωστές.
"Σίγουρα το συμβάν αυτό, αμέσως μετά την επιτυχή έναρξη λειτουργίας του LHC στις 10 Σεπτεμβρίου, αποτελεί ένα ψυχολογικό πλήγμα", λέει ο Robert Aymar, Γενικός Διευθυντής του CERN. "Παρ' όλα αυτά, η επιτυχία της λειτουργίας της δέσμης στον LHC είναι μια μαρτυρία της επίπονης, επί χρόνια, προετοιμασίας και της επιδεξιότητας των ομάδων που συνέβαλλαν στην κατασκευή και λειτουργία του επιταχυντικού συστήματος του CERN. Δεν έχω καμιά αμφιβολία ότι θα ξεπεράσουμε αυτή τη καθυστέρηση με το ίδιο επίπεδο αυστηρότητας και εφαρμογής".
Ο απαιτούμενος χρόνος για τις έρευνες και την επισκευή αποκλείει την επαναλειτουργία πριν την υποχρεωτική συντήρηση της χειμερινής περιόδου. Αυτό οδηγεί την επαναλειτουργία του επιταχυντή στις αρχές της άνοιξης 2009 και θα ακολουθήσουν οι δέσμες του LHC.
Επιταχυντές σωματιδίων όπως ο LHC αποτελούν μοναδικά όργανα που βρίσκονται στην αιχμή της τεχνολογίας. Αποτελούν τα ίδια πρότυπα και επομένως τέτοιες αρχικές δυσχέρειες στην έναρξη είναι πάντα πιθανές.
"Το LHC αποτελεί ένα σύνθετο όργανο, τεραστίων διαστάσεων, που προωθεί την τεχνολογία σε πολλούς τομείς" αναφέρει ο Peter Limon, υπεύθυνος της έναρξης λειτουργίας του παγκοσμίως πρώτου μεγάλου υπεραγώγιμου επιταχυντή, του Tevatron στο Fermilab των ΗΠΑ. "Συμβάντα που σταματούν πρόσκαιρα τη λειτουργία για μικρότερα ή μεγαλύτερα χρονικά διαστήματα μπορεί να παρουσιαστούν, ιδίως στην αρχική φάση".
Το CERN έλαβε τέτοια μηνύματα υποστήριξης από διάφορα εργαστήρια μεταξύ των οποίων το DESY (Γερμανία), το εργαστήριο όπου φιλοξενείται ο υπεραγώγιμος επιταχυντής HERA που λειτούργησε από το 1992 έως το 2007.
"Στο DESY παρακολουθούμε την έναρξη λειτουργίας του LHC με μεγάλο ενθουσιασμό και είμαστε εντυπωσιασμένοι από την επιτυχία της πρώτης ημερας" λέει ο Albrecht Wagner, διευθυντής του DESY. "Είμαι πεπεισμένος ότι οι συνάδελφοί μας στο CERN θα λύσουν γρήγορα το πρόβλημα και θα συνεχίσουμε να τους υποστηρίζουμε όσο μπορούμε".
(1) Το CERN, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός για την Πυρηνική Έρευνα, είναι το μεγαλύτερο παγκοσμίως εργαστήριο φυσικής σωματιδίων και βρίσκεται στη Γενεύη. Σήμερα, τα Κράτη-Μέλη του είναι τα: Αυστρία, Βέλγιο, Βουλγαρία, Γαλλία, Γερμανία, Δανία, Ελβετία, Ελλάδα, Ηνωμένο Βασίλειο, Ισπανία, Ιταλία, Νορβηγία, Ολλανδία, Ουγγαρία, Πολωνία, Πορτογαλία, Σλοβακία, Τσεχία, Σουηδία, και Φιλανδία. Οι ΗΠΑ, Ινδία, Ισραήλ, Ιαπωνία, Ρωσία, Τουρκία, Ε.Ε. και UNESCO έχουν θέση παρατηρητή.
Δείτε το Δελτίο τύπου
Μετάφραση: Ν. Τράκας