ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΜΑΔΑ |
INTERNATIONAL PARTICLE PHYSICS |
...πίσω στον κατάλογο των Δελτίων Τύπου
CERN: Δελτίο Τύπου
Γενεύη, 22 Απριλίου 2011
Άλλο ένα ρεκόρ για τον επιταχυντή LHC
Γενεύη, 22 Απριλίου 2011. Γύρω στα μεσάνυχτα χτες, ο Μεγάλος Αδρονικός Επιταχυντής LHC στο Ευρωπαϊκό Εργαστήριο Σωματιδιακής Φυσικής CERN(1) πέτυχε ένα νέο παγκόσμιο ρεκόρ όσον αφορά την ένταση της δέσμης, συγκρούοντας πρωτόνια με «φωτεινότητα» 4,67 x 1032 cm-2 s-1. Το προηγούμενο ρεκόρ κατείχε από το 2010 ο επιταχυντής Tevatron ( στο αμερικάνικο Εθνικό Εργαστήριο Fermi ) με φωτεινότητα 4,024 x 1032 cm-2 s-1. Το νέο επίτευγμα του LHC αποτελεί άλλο ένα μεγάλο βήμα στην λειτουργία του.
"Η ένταση της δέσμης αποτελεί κλειδί στην επιτυχία του LHC, οπότε είναι ένα σημαντικό βήμα" ανέφερε ο Rolf Heuer, Γενικός Διευθυντής του CERN. "Μεγαλύτερη ένταση σημαίνει περισσότερα δεδομένα και περισσότερα δεδομένα σημαίνει μεγαλύτερη δυνατότητα ανακάλυψης".
Η φωτεινότητα μετράει τον αριθμό των συγκρούσεων που συμβαίνουν σε έναν επιταχυντή: όση μεγαλύτερη φωτεινότητα, τόσο πιο πολλές συγκρούσεις λαμβάνουν χώρα. Αυτό είναι πολύ σημαντικό όταν ενδιαφερόμαστε για διαδικασίες με μικρή πιθανότητα παρουσίας. Η δημιουργία του σωματιδίου Higgs, αν υπάρχει, είναι μια τέτοια διαδικασία και, επομένως, η αδιαμφισβήτητη ανακάλυψη ή απόρριψη της ύπαρξής του απαιτεί πολύ μεγάλο αριθμό δεδομένων.
Η τρέχουσα λειτουργία του LHC προγραμματίζεται έως το τέλος του 2012. Με αυτόν τον τρόπο θα δοθεί χρόνος για την συλλογή ικανού αριθμού δεδομένων που θα επιτρέψουν μια πλήρη διερεύνηση της ενεργειακής περιοχής που επιτρέπει η σημερινή ενέργεια του επιταχυντή (3,5 TeV/ανά δέσμη) για Νέα Φυσική, πριν την αναβάθμισή του σε υψηλότερες ενέργειες. Με το τέλος αυτής της περιόδου λειτουργίας του ανιχνευτή θα γνωρίζουμε κατά πόσο το σωματίδιο Higgs υπάρχει ή όχι.
"Υπάρχει ένας μεγάλος ενθουσιασμός σήμερα στο CERN", λέει ο Sergio Bertolucci, Διευθυντής Ερευνών του CERN, "και ένα συναίσθημα ότι βρισκόμαστε στο κατώφλι νέων ανακαλύψεων".
Μετά από δύο εβδομάδες προετοιμασίας του LHC για το νέο επίπεδο έντασης δέσμης, ο επιταχυντής μπαίνει στη φάση συνεχούς λειτουργίας που θα κρατήσει έως το τέλος του χρόνου. Μετά μια σύντομη τεχνική διακοπή, η λειτουργία του θα επαναληφθεί για το 2012.
(1) Το CERN, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός για την Πυρηνική Έρευνα, είναι το μεγαλύτερο παγκοσμίως εργαστήριο φυσικής σωματιδίων και βρίσκεται στη Γενεύη. Σήμερα, τα Κράτη-Μέλη του είναι τα: Αυστρία, Βέλγιο, Βουλγαρία, Γαλλία, Γερμανία, Δανία, Ελβετία, Ελλάδα, Ηνωμένο Βασίλειο, Ισπανία, Ιταλία, Νορβηγία, Ολλανδία, Ουγγαρία, Πολωνία, Πορτογαλία, Σλοβακία, Τσεχία, Σουηδία, και Φιλανδία. Οι ΗΠΑ, Ινδία, Ισραήλ, Ιαπωνία, Ρωσία, Τουρκία, Ε.Ε. και UNESCO έχουν θέση παρατηρητή.
Στην φωτογραφία, η εικόνα της οθόνης με την "1η σελίδα του LHC" όπου φαίνεται η κατάσταση του επιταχυντή.
Δείτε το Δελτίο τύπου
Μετάφραση: Ν. Τράκας