ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΜΑΔΑ |
INTERNATIONAL PARTICLE PHYSICS |
...πίσω στον κατάλογο των Δελτίων Τύπου
CERN: Δελτίο Τύπου
Γενεύη, 21 Μαΐου 2015
Πρώτες εικόνες συγκρούσεων στην ενέργεια ρεκόρ των 13 TeV
Γενεύη, 21 Μαΐου 2015. Τη νύκτα της 20ης Μαίου, πρωτόνια συγκρούστηκαν στο Μεγάλο Επιταχυντή Αδρονίων (LHC) του CERN(1) στην υψηλότερη ως τώρα ενέργεια που έχει επιτευχθεί, την ενέργεια-ρεκόρ των 13 TeV21). Αυτές οι συγκρούσεις γίνονται στα πλαίσια πειραματικού ελέγχου των συστημάτων που προστατεύουν τον επιταχυντή και τους ανιχνευτές από σωματίδια που εκτρέπονται από τα άκρα της δέσμης.
Τμήμα-κλειδί αυτής της διαδικασίας είναι η ρύθμιση των κατευθυντήρων (συσκευών που απορροφούν τα σωματίδια που εκτρέπονται) σε συνθήκες σύγκρουσης των δεσμών σωματιδίων. Αυτή η ρύθμιση θα αποδώσει στην ομάδα επιστημόνων τα πειραματικά δεδομένα που χρειάζονται για να σιγουρευτούν ότι οι μαγνήτες και οι ανιχνευτές του LHC είναι επαρκώς προστατευμένοι.
Τα τεστ συνεχίζονται, καθώς οι συγκρουόμενες δέσμες θα μείνουν στον LHC για αρκετές ώρες. Η ομάδα επιχειρήσεων του LHC θα συνεχίσει να καταγράφει την ποιότητα των δεσμών και να βελτιστοποιεί τις ρυθμίσεις.
Ο πειραματικός έλεγχος αποτελεί σημαντικό τμήμα της διαδικασίας που τελικά θα δώσει το πράσινο φως στις πειραματικές ομάδες που είναι υπεύθυνες για τη λειτουργία των ανιχνευτών ALICE, ATLAS, CMS και LHCb να εκκινήσουν πλήρως τα πειράματά τους.
Η επίσημη έναρξη της δεύτερης φάσης του LHC, με τη λήψη επιστημονικών δεδομένων, προγραμματίζεται για τις αρχές Ιουνίου.
Περισσότερες πληροφορίες:
Πρωτόνια θα συγκρουστούν στα 13 TeV προετοιμάζοντας την έναρξη της ερευνητικής περιόδου:
http://home.web.cern.ch/about/updates/2015/05/protons-set-collide-13-tev-prepare-physics
Για ανανεωμένη πληροφόρηση ακολουθείτε τα πειράματα στο Twitter:
@ALICE Experiment,
@ATLAS Experiment,
@CMS Experiment,
@LHCb Experiment
(1)
CERN (European Organization for Nuclear Research) είναι το σημαντικότερο παγκοσμίως εργαστήριο σωματιδιακής φυσικής, με κεντρικές εγκαταστάσεις στη Γενεύη. Σήμερα οι χώρες μέλη του CERN είναι οι Αυστρία, Βέλγιο, Βουλγαρία, Γαλλία, Γερμανία, Δανία, Ελβετία, Ελλάδα, Ηνωμένο Βασίλειο, Ισπανία, Ισραήλ, Ιταλία, Κάτω Χώρες, Νορβηγία, Ουγγαρία, Πολωνία, Πορτογαλία, Σλοβακία, Σουηδία, Τσέχικη Δημοκρατία και Φινλανδία. Η Ρουμανία είναι υποψήφιο μέλος και οι Σερβία και Τουρκία είναι συνδεδεμένα μέλη (στο προπαρασκευαστικό στάδιο συμμετοχής ως πλήρη μέλη). Οι Ινδία, Ιαπωνία, Ρωσία, ΗΠΑ, Ευρωπαϊκή Ένωση, JINR και UNESCO συμμετέχουν ως παρατηρητές.
(2)
Μονάδα μέτρησης ενέργειας: 1 TeV = 1 Τέρα Ηλεκτρονιοβόλτ = 1012 Ηλεκτρονιοβόλτ
Δείτε το Δελτίο τύπου
Μετάφραση: Ελένη Χατζηχρήστου
European Particle Physics Communication Network (EPPCN) και
Astroparticle Physics European Consortium (APPEC), Communication Officer