ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΜΑΔΑ |
INTERNATIONAL PARTICLE PHYSICS |
...πίσω στον κατάλογο των Δελτίων Τύπου
CERN: Δελτίο Τύπου
Γενεύη, 20 Νοεμβρίου 2009
Ο LHC επιστρέφει
Γενεύη, 20 Νοεμβρίου 2009. Δέσμες σωματιδίων διατρέχουν και πάλι τον ισχυρότερο στον κόσμο επιταχυντή σωματιδίων, τον Μεγάλο Επιταχυντή Συγκρουόμενων Δεσμών Αδρονίων (Large Hadron Collider, LHC) στο CERN(1). Η είδηση έρχεται μετά την επίσημη "παράδοση" του LHC για λειτουργία την Τετάρτη 18 Νοεμβρίου το πρωί. Στις 10:00 το απόγευμα κυκλοφόρησε η πρώτη δέσμη, κατά τη φορά κίνησης των δεικτών του ρολογιού. Το γεγονός αυτό αποτελεί σημείο καμπής στην πορεία για τα πρώτα αποτελέσματα από τον LHC, που αναμένονται το 2010.
"Είναι πραγματικά σημαντικό να κυκλοφορεί και πάλι δέσμη στον LHC", ανέφερε ο Rolf Heuer, Γενικός Διευθυντής του CERN. "Έχουμε ακόμα αρκετό δρόμο να καλύψουμε πριν αρχίσουν τα πρώτα αποτελέσματα, αλλά σίγουρα είμαστε σε καλό δρόμο".
Ο LHC δέχθηκε τις πρώτες δέσμες στις 10 Σεπτεμβρίου 2008, αλλά υπέστη μια πολύ σοβαρή δυσλειτουργία εννιά ημέρες αργότερα. Μια δυστοχία σε μια ηλεκτρική επαφή προκάλεσε σοβαρή βλάβη, που υποχρέωσε το CERN να διαθέσει πάνω από ένα χρόνο για την επισκευή του επιταχυντή και την αποφυγή στο μέλλον παρόμοιου συμβάντος.
"Ο LHC είναι τώρα μια μηχανή που καταλαβαίνουμε πολύ καλύτερα από ό,τι πριν ένα χρόνο", είπε ο Steve Myers, Διευθυντής Επιταχυντών του CERN. "Αποκομίσαμε εμπειρείες και συνθέσαμε την τεχνολογία που μας επιτρέπει να προχωρήσουμε."
Η επαναλειτουργία του LHC ξεκίνησε αυτό το καλοκαίρι περνώντας από διάφορα σημεία-ορόσημα. Ο LHC έφτασε την θερμοκρασία λειτουργίας του 1,9 Kelvin (περίπου -271 Κελσίου), στις 8 Οκτωβρίου 2009. Η έγχυση των σωματιδίων έγινε στις 23 Οκτωβρίου, αλλά δεν κυκλοφόρησαν. Μια δέσμη σωματιδίων καθοδηγήθηκε στα τρία από τα οκτώ τμήματα του επιταχυντή στις 7 Νοεμβρίου ενώ τώρα πλέον η πλήρης κυκλοφορία της δέσμης έχει πραγματοποιηθεί. Το επόμενο σημαντικό γεγονός θα είναι οι συγκρούσεις με χαμηλή ενέργεια που αναμένονται σε περίπου μία εβδομάδα. Αυτές οι συγκρούσεις θα παράσχουν στις ερευνητικές ομάδες τα πρώτα πραγματικά δεδομένα, επιτρέποντας σημαντικές εργασίες βαθμονόμησης των οργάνων. Αυτό είναι πολύ σημαντικό, μιας και όλα τα δεδομένα ως τώρα προέρχονταν από κοσμικές ακτίνες. Θα ακολουθήσει η αναβάθμιση των δεσμών σωματιδίων σε υψηλότερες ενέργειες, προετοιμάζοντας τις συγκρούσεις σε 7 TeV (3,5 TeV ανά δέσμη) που θα πραγματοποιηθούν το 2010.
Η έρευνα στην Φυσική των Στοιχειωδών Σωματιδίων αποτελεί μια παγκόσμια προσπάθεια και το CERN δέχθηκε υποστήριξη από όλον τον κόσμο για την επαναλειτουργία του LHC.
"Χρειάστηκε μια Ηράκλεια προσπάθεια στο να φτάσουμε εκεί που είμαστε σήμερα", είπε ο Myers. "Θα ήθελα να ευχαριστήσω όλους όσους συμμετείχαν, από το CERN αλλά και από τα συνεργαζόμενα ερευνητικά ιδρύματα από όλο τον κόσμο".
Συνέντευξη τύπου θα δοθεί στο CERN, στο Θόλο της Επιστήμης και Καινοτομίας, την Δευτέρα 23 Νοεμβρίου, 2:00 μμ, και θα μεταδοθεί από το διαδίκτυο στην διεύθυνση http://webcast.cern.ch/. Μπορείτε να υποβάλλετε τις ερωτήσεις σας μέσω του Twitter στο @CERN. Θα γίνει προσπάθεια να απαντηθούν όλες οι ερωτήσεις.
(1) Το CERN, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός για την Πυρηνική Έρευνα, είναι το μεγαλύτερο παγκοσμίως εργαστήριο φυσικής σωματιδίων και βρίσκεται στη Γενεύη. Σήμερα, τα Κράτη-Μέλη του είναι τα: Αυστρία, Βέλγιο, Βουλγαρία, Γαλλία, Γερμανία, Δανία, Ελβετία, Ελλάδα, Ηνωμένο Βασίλειο, Ισπανία, Ιταλία, Νορβηγία, Ολλανδία, Ουγγαρία, Πολωνία, Πορτογαλία, Σλοβακία, Τσεχία, Σουηδία, και Φιλανδία. Οι ΗΠΑ, Ινδία, Ισραήλ, Ιαπωνία, Ρωσία, Τουρκία, Ε.Ε. και UNESCO έχουν θέση παρατηρητή.
Δείτε το Δελτίο τύπου
Μετάφραση: Ν. Τράκας