ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΜΑΔΑ |
INTERNATIONAL PARTICLE PHYSICS |
...πίσω στον κατάλογο των Δελτίων Τύπου
CERN: Δελτίο Τύπου
Γενεύη, 7 Αυγούστου 2008
Το CERN ανακοινώνει την ημερομηνία έναρξης του LHC
Γενεύη, 7 Αυγούστου 2008. Το CERN ανακοίνωσε σήμερα ότι η πρώτη προσπάθεια κυκλοφορίας της δέσμης στον Μεγάλο Επιταχυντή Συγκρουόμενων Δεσμών Αδρονίων (Large Hadron Collider, LHC) θα πραγματοποιηθεί στις 10 Σεπτεμβρίου. Αυτή η είδηση έρχεται μετά την επιτυχή κατάληξη της φάσης ψύξης του νέου επιταχυντή. Η έναρξη θα μεταδοθεί τηλεοπτικά από την Eurovision.
Ο LHC είναι παγκοσμίως ο ισχυρότερος επιταχυντής σωματιδίων, θα παρέχει δέσμες με ενέργεια επταπλάσια κάθε προηγούμενου ανιχνευτή και περίπου τριάντα φορές πυκνότερη, όταν επιτύχει τις προδιαγραφές σχεδίασης (γύρω στο 2010). Τοποθετημένος σε ένα τούνελ 27 χιλιομέτρων, λειτουργεί με τεχνολογία που ήταν αδιανόητη πριν τριάντα χρόνια. Ο LHC αποτελεί ένα πρωτότυπο του ίδιου του εαυτού του.
Η εκκίνηση μιας τέτοιας μηχανής δεν είναι τόσο απλή όσο το γύρισμα ενός διακόπτη. Είναι μια μακριά διαδικασία που ξεκινά με την ψύξη καθενός από τα οκτώ τμήματα του επιταχυντή. Ακολουθεί ο έλεγχος των 1600 υπεραγώγιμων μαγνητών και η ξεχωριστή για τον καθένα ηλεκτρική τροφοδότηση με ηλεκτρικό ρεύμα κανονικής λειτουργίας. Θα ακολουθήσει η παροχή ισχύος σε όλα τα κυκλώματα καθενός από τα τμήματα του επιταχυντή και τέλος η παροχή στον επιταχυντή ως ενιαίο σύνολο.
Στα τέλη του Ιουλίου, η προετοιμασία είχε σχεδόν ολοκληρωθεί και τα οκτώ τμήματα του επιταχυντή βρίσκονταν στη θερμοκρασία λειτουργίας των 1,9ο Κέλβιν (ή -271ο C). Η επόμενη φάση ήταν ο συγχρονισμός του LHC με το Υπερσύγχροτρον Πρωτονίων (Super Proton Synchrotron, SPS), τον επιταχυντή που αποτελεί το τελευταίο τμήμα της αλυσίδας παροχής της δέσμης. Ο συγχρονισμός των δύο μηχανών πρέπει να είναι σε ακρίβεια της τάξης του νανοδευτερολέπτου (τρισεκατομμυριοστό του δευτερολέπτου). Η πρώτη προσπάθεια συγχρονισμού προβλέπεται για το Σαββατοκύριακο 9-10 Αυγούστου με την παροχή της δέσμης κατά την μια διεύθυνση. Η παροχή στην αντίθετη φορά προβλέπεται στις επόμενες εβδομάδες. Οι δοκιμές θα συνεχιστούν τον Σεπτέμβριο ώστε να διασφαλιστεί ότι το σύνολο του επιταχυντή θα επιτύχει την επιτάχυνση των συγκρουόμενων δεσμών σε ενέργεια 5 TeV (τρισεκατομμυρίων ηλεκτρονιοβόλτ), που αποτελεί και τον στόχο για το 2008. Εκτός απροόπτου, ο LHC θα δει την κυκλοφορία των πρώτων δεσμών στις 10 Σεπτεμβρίου με ενέργεια 0,45 TeV.
Μόλις επιτευχθεί σταθεροποίηση των δεσμών, οι τελευταίες θα οδηγηθούν σε σύγκρουση ενώ το τελευταίο βήμα είναι η έναρξη λειτουργίας του επιταχυντικού συστήματος του LHC για να ανεβάσει την ενέργεια στα 5 TeV, ανοίγοντας νέους ορίζοντες στην έρευνα της φυσικής των σωματιδίων.
"Ολοκληρώνουμε έναν μαραθώνιο με σπριντ", αναφέρει ο Lyn Evans, διευθυντής του προγράμματος LHC. "Ήταν ένας μακρύς δρόμος και είμαστε όλοι χαρούμενοι που ξεκινά το ερευνητικό πρόγραμμα του LHC."
Το CERN θα εκδίδει σε τακτά διαστήματα αναφορές προόδου έως την επίτευξη των πρώτων συγκρούσεων. Οι δημοσιογράφοι που θα επιθυμούσαν να παρευρεθούν στο CERN στις 10 Σεπτεμβρίου θα πρέπει να πιστοποιηθούν από το Γραφείο Τύπου του CERN. Λόγω της περιορισμένης δυνατότητας, θα δοθεί προτεραιότητα στα μέσα ενημέρωσης. Το όλο γεγονός θα μεταδοθεί από το διαδίκτυο από τη διεύθυνση http://webcast.cern.ch και θα αναμεταδοθεί από το δίκτυο της Eurovision.
Στην κύρια είσοδο του CERN θα υπάρχει κέντρο τύπου με δυνατότητα επίσκεψης των κέντρων ελέγχου του επιταχυντή και των πειραμάτων (με βάση την προτεραιότητα εμφάνισης). Θα υπάρχει η δυνατότητα τοποθέτησης καμερών στο Κέντρο Ελέγχου του CERN απ' όπου ο ελέγχεται ο επιταχυντής. Μόνο τα τηλεοπτικά μέσα θα μπορούν να έχουν πρόσβαση στο Κέντρο Ελέγχου του CERN. Δεν θα υπάρχει δυνατότητα επίσκεψης των υπόγειων εγκαταστάσεων.
Για περισσότερες πληροφορίες και για τη διαδικασία πιστοποίησης, δείτε στο http://www.cern.ch/lhc-first-beam
Δείτε το Δελτίο τύπου
Μετάφραση: Ν. Τράκας