ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΜΑΔΑ |
INTERNATIONAL PARTICLE PHYSICS |
...πίσω στον κατάλογο των Δελτίων Τύπου
CERN: Δελτίο Τύπου
Γενεύη, 14 Δεκεμβρίου 2007
Ο Robert Aymar, Γενικός Διευθυντής του CERN(1), παρουσίασε σήμερα την ετήσια έκθεση στην 145η σύγκλιση του Συμβουλίου που διευθύνει τον Οργανισμό. Ο Δρ. Aymar αναφέρθηκε σε μια χρονιά με σημαντικότατη πρόοδο προς την επίτευξη του στόχου της έναρξης της ερευνητικής διαδικασίας στον Μεγάλο Επιταχυντή Συγκρουόμενων Δεσμών Αδρονίων LHC (Large Hadron Collider) το καλοκαίρι του 2008. Επίσης, το Συμβούλιο συμπεριέλαβε στον προϋπολογισμό του CERN για το 2008 την έναρξη της ενίσχυσης του παλιάς υποδομής του Οργανισμού με την ταυτόχρονη αναβάθμιση της έντασης των δεσμών του LHC το 2016.
Ο LHC αποτελεί τη νέα ερευνητική ναυαρχίδα του CERN, όπου συνεργάζονται γύρω στους 9000 ερευνητές από όλο τον κόσμο. Ο επιταχυντής (του οποίου η κατασκευή εγκρίθηκε το 1996) θα τεθεί σε λειτουργία το 2008 με ένα ορίζοντα λειτουργίας 20 χρόνων. Οι πειραματικές συνεργασίες που λειτουργούν τους πέντε ανιχνευτές ALICE, ATLAS, CMS, LHCb και TOTEM, είναι έτοιμες να παρουσιάσουν νέα δεδομένα για την κατανόηση του Σύμπαντος.
Τρία είναι τα βασικά στοιχεία για αυτήν την έρευνα που βρίσκεται στα σύνορα της γνώσης: ο επιταχυντής LHC που θα επιταχύνει και θα οδηγήσει σε σύγκρουση σωματίδια, οι ανιχνευτές που θα καταγράψουν αυτές τις συγκρούσεις και τέλος η τεράστια παγκόσμια υπολογιστική υποδομή (Worldwide LHC Computing GRID) που θα αναλύσει τα δεδομένα. Το 2007 υπήρξε πρόοδος και στα τρία μέτωπα.
Ο LHC έχει πλήρως εγκατασταθεί στο τούνελ των 27 χιλιομέτρων και η έναρξη λειτουργίας του βρίσκεται ήδη καθ' οδόν. Η δεύτερη, από τις δύο, γραμμή μεταφοράς δεσμών στον LHC τέθηκε σε λειτουργία με επιτυχία στην πρώτη προσπάθεια που πραγματοποιήθηκε στα τέλη του Οκτωβρίου. Δύο, από τα οκτώ, τμήματα του επιταχυντή ψύχονται ήδη προς την τελική θερμοκρασία των 1,9 βαθμών Κέλβιν (-271 βαθμούς Κελσίου περίπου), ενώ τρία ακόμα τμήματα προετοιμάζονται για την αντίστοιχη ψύξη τους.
"Η εντυπωσιακή ταχύτητα με την οποία τέθηκαν σε λειτουργία οι δέσμες του LHC από το σύστημα τροφοδοσίας τους, προμηνύει την γρήγορη και αποτελεσματική λειτουργία όλου του LHC" αναφέρει ο Aymar. "Σήμερα, προγραμματίζουμε το ξεκίνημα νωρίς το καλοκαίρι του 2008, αλλά δεν μπορούμε να προσδιορίσουμε, πριν την άνοιξη του 2008, την ακριβή ημερομηνία έως ότου ολόκληρη η μηχανή ψυχθεί και ολοκληρωθούν οι έλεγχοι των μαγνητών".
Οποιαδήποτε δυσκολία παρουσιαστεί κατά τη διάρκεια της έναρξης λειτουργίας που θα απαιτήσει την απόψυξη κάποιου τμήματος του επιταχυντή, θα οδηγήσει σε καθυστέρηση δύο ή τριών μηνών.
Η εγκατάσταση των ανιχνευτών πλησιάζει στην περάτωσή της και η προσοχή στρέφεται πια στην επιστημονική ανάλυση η οποία περιλαμβάνει και τη πλήρη αλυσίδα μεταφοράς των δεδομένων, μέσω του GRID, από τους ανιχνευτές ως την αποθήκευση. Όλες οι πειραματικές συνεργασίες αναμένεται να έχουν έτοιμους τους αρχικούς ανιχνευτές τους τον Απρίλιο του 2008, ενώ μερικοί ήδη συλλέγουν δεδομένα από κοσμικές ακτίνες και οι βασικές υπηρεσίες του GRID είναι σε καθημερινή λειτουργία.
Με την διαδικασία έναρξης λειτουργίας του LHC καθ' οδόν και τον προγραμματισμό των πρώτων δεσμών για το 2008, το Συμβούλιο του CERN έστρεψε την προσοχή του στα μελλοντικά σχέδια του Οργανισμού. Με την έγκριση του προϋπολογισμού του 2008, το Συμβούλιο άνοιξε το δρόμο για την αναβάθμιση του συστήματος παροχής της δέσμης, συμπεριλαμβανόμενης και της αντικατάστασης του Σύγχροτρου Πρωτονίων (Proton Synchrotron), επιταχυντή που τέθηκε σε λειτουργία το 1959. Αυτή η διαδικασία θα επιτρέψει την αύξηση της έντασης της δέσμης του LHC το 2016, αυξάνοντας την ευαισθησία των πειραμάτων σε σπάνια φαινόμενα. Ο προϋπολογισμός του 2008 περιέχει επιπλέον κονδύλια για αυτή την αναβάθμιση με ειδικές συνεισφορές από τα κράτη που φιλοξενούν το CERN, δηλαδή τη Γαλλία και την Ελβετία.
(1) Το CERN, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός για την Πυρηνική Έρευνα, είναι το μεγαλύτερο παγκοσμίως εργαστήριο φυσικής σωματιδίων και βρίσκεται στη Γενεύη. Σήμερα, τα Κράτη-Μέλη του είναι τα: Αυστρία, Βέλγιο, Βουλγαρία, Γαλλία, Γερμανία, Δανία, Ελβετία, Ελλάδα, Ηνωμένο Βασίλειο, Ισπανία, Ιταλία, Νορβηγία, Ολλανδία, Ουγγαρία, Πολωνία, Πορτογαλία, Σλοβακία, Τσεχία, Σουηδία, και Φιλανδία. Οι ΗΠΑ, Ινδία, Ισραήλ, Ιαπωνία, Ρωσία, Τουρκία, Ε.Ε. και UNESCO έχουν θέση παρατηρητή.
Δείτε το Δελτίο τύπου
Μετάφραση: Ν. Τράκας