Ερευνητικά Εργαστήρια

Εργαστήριο Προηγμένων Υλικών και Μικρο-Νανοδιατάξεων

Η αποστολή του εργαστηρίου είναι να πραγματοποιεί έρευνα υψηλής ποιότητας και να συμβάλλει στην εκπαίδευση στα προηγμένα υλικά και συσκευές με εφαρμογή σε τομείς όπως η πληροφορική, η ενέργεια και η υγεία. Χρησιμοποιούμε προηγμένες πειραματικές μεθόδους και τεχνικές προσομοίωσης για να μελετήσουμε τις ηλεκτρονικές, οπτικές, μαγνητικές και μηχανικές ιδιότητες των υλικών και των συσκευών σε νανομεγέθεις. Το LAMDE ιδρύθηκε το 2016 για να αυξήσει τις συνεργίες μεταξύ των ερευνητικών δραστηριοτήτων που διεξάγονται στο Τμήμα Φυσικής του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου και να προωθήσει μια διεπιστημονική προσέγγιση.

Εργαστήριο Οπτοηλεκτρονικής, Λέηζερ και Εφαρμογών τους

Το Εργαστήριο «Οπτοηλεκτρονικής, Laser και Εφαρμογών τους» του ΕΜΠ ιδρύθηκε το 2016 (ΦΕΚ 2407/04-08-2016), ως φυσική μετεξέλιξη της Ερευνητικής Ομάδας «Ανάπτυξης Laser και Εφαρμογών τους» του Τομέα Φυσικής του ΕΜΠ, που μέλη της δραστηριοποιούνται στα σχετικά αντικείμενα από τις αρχές της δεκαετίας του 1980. Βασικός στόχος της ερευνητικής ομάδας αρχικά και του Εργαστηρίου στη συνέχεια ήταν και είναι η εξυπηρέτηση των εκπαιδευτικών και ερευνητικών αναγκών του Ιδρύματος στα γνωστικά αντικείμενα της οπτοηλεκτρονικής, των laser και των γενικότερων εφαρμογών τους.

Η Ομάδα Ανάπτυξης και Εφαρμογών Laser (OAEL), μαζί με την Ομάδα Τηλεπισκόπησης Laser (LRSU) και την Ομάδα Μικροεπεξεργασίας Υλικών και Διατάξεων με Laser (GMLM) αποτελούν τις υποομάδες του Εργαστηρίου.

Εργαστήριο Πυρηνικής Φυσικής και Εφαρμογών της

Η ομάδα Πυρηνικής Φυσικής του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου δραστηριοποιείται στο ίδρυμα από την δεκαετία του 1970 και ανήκει στη Σχολή Εφαρμοσμένων Μαθηματικών και Φυσικών Επιστημών. Η συνεργασία της ομάδας με το ΕΚΕΦΕ “Δημόκριτος”, το Ελληνικό Κέντρο Θαλάσσιων Ερευνών “ΕΛΚΕΘΕ” και άλλα ερευνητικά ιδρύματα της Ελλάδας και του εξωτερικού έχουν οδηγήσει σε σημαντικά αποτελέσματα στους τομείς της επιστήμης και της τεχνολογίας.

Το ευρύ ερευνητικό έργο της ομάδας καλύπτει τους τομείς της μελέτης πυρηνικών αντιδράσεων, όπως για παράδειγμα αντιδράσεις νετρονίων με εφαρμογές σε μελλοντική παραγωγή ασφαλέστερης και καθαρότερης πυρηνικής ενέργειας. Επίσης πραγματοποιείται μελέτη και χαρακτηρισμός υλικών με πυρηνικές μεθόδους και γίνεται χρήση της πυρηνικής φυσικής για περιβαλλοντικές μελέτες. Τα μέλη της ομάδας έχουν πληθώρα δημοσιεύσεων σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά και σημαντική παρουσία σε διεθνή συνέδρια.

Εργαστήριο Πειραματικής Φυσικής Υψηλών Ενεργειών και Συναφούς Οργανολογίας

Το εργαστήριο Φυσικής Υψηλών Ενεργειών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου (ΕΜΠ) συνεισφέρει στην έρευνα της πειραματικής σωματιδιακής φυσικής που παρέχει εκπαίδευση για μεταπτυχιακούς και προπτυχιακούς φοιτητές.

Σπουδαστήριο Θεωρητικής και Υπολογιστικής Φυσικής

Η ομάδα Θεωρητικής Φυσικής υψηλών ενεργειών αποτελεί μέρος της ομάδας Θεωρητικής και Υπολογιστικής Φυσικής του Τμήματος Φυσικής του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου. Αποτελείται από 11 μέλη της εκπαιδευτικής και ερευνητικής προσωπικού, 5 μεταδιδακτορικούς ερευνητές και 21 διδακτορικούς φοιτητές που εργάζονται σε σχετικούς τομείς. Ιστορικά, η ομάδα ξεκίνησε τη δραστηριότητά της στα 80s, με επικεφαλής τον καθηγητή Γ. Τικτοπούλο. Η μεγαλύτερη ομάδα καλύπτει τους τομείς της θεωρητικής φυσικής στην υψηλή ενέργεια και τη θεωρία των σωματιδίων, της βαρύτητας, της κοσμολογίας και της θεωρίας της συμπυκνωμένης ύλης.

Οι ερευνητικές δραστηριότητες της ομάδας Θεωρητικής Φυσικής υψηλών ενεργειών επικεντρώνονται στη υπερσυμμετρία και τη υπερβαρυτικότητα, την κοσμολογία, τη θεωρία των υπερσυμμετρικών χορδών, τις τροποποιημένες θεωρίες της

Our group is part of the Applied Physics Department of NTUA and our lab is situated in Room 111 of the 1st floor of Physics Department in NTUA Zografou Campus. Our main focus is the role of complex DNA damage in the determination of biological response of human cells to IR. Our group employs different methodologies in the detection of DNA damage. The complexity of damage is expected to increase with increasing radiation LET. Therefore and for all current hadron therapies involving protons or carbons, the study of the induction of clustered DNA damage and its repair is of major biological and clinical importance. Our group is also part of the NTUA Dielectric group and uses different biophysical methodologies like Dielectric Relaxation Spectroscopy, AFM and others for the detection of DNA damage in vitro. The latest years our group has developed specific bioinformatics approaches for the proper understanding of radiation effects and use of the accumulating omics data existing in the literature and in the group.

Scroll to Top