Μπορεί να χρησιμοποιηθεί οποιοσδήποτε κειμενογράφος (Text Editor). Ο κειμενογράφος NotePad (Windows) ή TextEditor (Linux) ανταποκρίνεται πλήρως, αλλά υπάρχουν και άλλοι κειμενογράφοι που "ειδικεύονται" στην HTML (δηλαδή, μπορούν να αναγνωρίζουν τις εντολές και να τους δίνουν άλλο χρώμα κ.λπ.). Στη σύνταξη αυτών των διαλέξεων χρησιμοποιήθηκε ο WinEdt.
Υπάρχουν και λογισμικά ή Συστήματα Διαχείρισης Περιεχομένου (ΣΔΠ, Content Management Systems, CMS) που επιτρέπουν την δημιουργία ιστοσελίδων ακόμα και χωρίς πραγματική γνώση κωδικοποίησης HTML. Παραδείγματα τέτοιων λογισμικών (μπορεί να υπάρχουν και σε δωρεάν εκδόσεις) είναι το Microsoft Expression Web 4, Adobe Dreamweaver, και άλλα. Παραδείγματα Συστημάτων Διαχείρισης Περιεχομένου είναι τα ελεύθερα και ανοικτού κώδικα συστήματα Joomla ή WordPress τα οποία είναι γραμμένα σε γλώσσα PHP (Hypertext Preprocessor - γλώσσα προγραμματισμού για τη δημιουργία σελίδων web με δυναμικό περιεχόμενο) και CSS (Cascading Style Sheets ή Διαδοχικά Φύλλα Στυλ - είναι μια γλώσσα υπολογιστή που ανήκει στην κατηγορία των γλωσσών φύλλων στυλ που χρησιμοποιείται για τον έλεγχο της εμφάνισης ενός εγγράφου).
Το κείμενο θα πρέπει να σώζεται ως html αρχείο και σε δωδικοποίηση UTF-8.
Το πρώτο αρχείο θα πρέπει πάντα να έχει το όνομα: index.html (ή index.htm, μπορεί να γίνει αδιάφορα η χρήση του ακρωνύμου html ή htm).
Καλό θα είναι τα αρχεία να τα αποθηκεύετε με σύντομα και "έξυπνα" ονόματα που να σας επιτρέπουν εύκολα να καταλάβετε σε τι αντιστοιχούν. Μια οργανωμένη αρχειοθέτηση είναι ένα σημαντικό κομμάτι για γρήγορη και αποτελεσματική διαχείριση των ιστοσελίδων σας.
Τέλος, κάνωντας διπλό κλικ πάνω στο αρχείο html θα ανοίξει αυτόματα στο πρόγραμμα περιήγησης (Web browser).
Προηγούμενη ενότητα | Επόμενη ενότητα |